Oplæg – Undervisningsdifferentiering i fleksible læringsrum på sprogskole

Det er ikke tit man bliver optaget, når man holder oplæg, men når man gør, så skal det da ud i verden! Tusinde tak til organisatorerne og kamerafolk bag SIRI Lærerkonference 2021 “Fleksible lærings- og organisationsformer i danskuddannelserne” for at have optaget og delt oplægget med os.

Se oplægget på youtube kanalen

“Sprogpædagogik for alle”

Undervisningsdifferentiering på sprogskole

I oplægget reflekterer jeg over den kompleksitet, som en sproglærers hverdag er kendetegnet ved. Mit mål og ønske er at udvikle en model, som kan gøre sproglærerens hverdag nemmere – at give læreren værktøjer til at kunne navigere i denne kompleksitet uden af gå på kompromis med kvalitet af sin undervisning.

Jeg præsenterer en model til udvikling af kommunikativ undervisning ved hjælp af emner, sprogbrug og sproglig fokus. Det er en operationalisering af den model, som jeg kalder “multidimensionalt flersproget curriculum”, og som jeg præsenterede i et tidligere opslag her på bloggen.

Modellen tager udgangspunkt i den gode gamle Task Based Learning Framework af Jane Willis (1996). Suppleret med Leo van Liers AAA-Curriculum modellen (1996), elevautonomi tankegang af blandt andre Leni Dam og Hanne Thomsen (1995, 2002) og Michael Svendsen Pedersens ideer bag Task Revisited (2007, 2013, 2015) fremstår modellen som en farverig udseende klar til afprøvning på skolerne.

Referencer brugt i oplægget:

BEK nr. 1089 af 26/06/2020 Bekendtgørelse om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. – at understøtte voksne indvandreres integration og vej til beskæftigelse. https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2020/1089

Dam, Leni (1995). Logbøger og elevmapper i sprogundervisningen. I: Sprogforum nr. 15, s. 12-18.

Dam, Leni og Hanne Thomsen (2001). Undervisningsdifferentiering i fremmedsprog.

Højmark Jensen, Ulla (2020). Undervisningsdifferentiering. I: Dolin, Jens m.fl. (red.) Gymnasiepædagogik. Hans Reitzels Forlag, s. 327-333.

Mariani, Luciano (1997). Teacher support and teacher challenge in promoting learner autonomy, In: Perspectives, a Journal of TESOL-Italy, Vol. xxiii, no. 2. http://www.learningpaths.org/papers/papersupport.htm

Maslo, Elina (2019). ”Mere virksomhedsrettet danskuddannelse til voksne udlændinge” – en meget kompleks sprogdidaktisk størrelse. I: Fokus – på dansk som andetsprog for voksne, nr. 71, s. 23-27.

Neuner, Günther & Britta Hufeisen (2001). Model für Tetriärsprachendidaktik, Deutsch nach Englisch.

Robenhagen, Ole og Vagn Rabøl Hansen (1992). Undervisningsdifferentiering. Idé og grundlag. Academic Books.

van Lier, Leo (1996). Interaction in the Language Curriculum. Awareness, Autonomy & Authenticity. Longman: London and New York.

Willis, Jane (1996). A Framework for Task-Based Learning. Longman. Task original.

Svendsen Pedersen, Michael (2007). På vej med sproget. København: Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration.

Michael Svendsen Pedersen (2013). Subjektivitet i periferien. Sprogforum nr. 57. Task + ny teori om sproglæring

Michael Svendsen Pedersen (2015). Task revisited. Sprogforum.

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.