“Jeg er tingfinder” – børnenes aktive engagement i meningsfulde aktiviteter og deres muligheder for sprog og læring i udeskolen

”Hvad skal vi nu lave?” spurgte Tommy.

”Ja, jeg ved ikke, hvad I har tænkt jer at gøre,” sagde Pippi. ”Men selv kan jeg ikke tillade mig at ligge på den lade side. Jeg er nemlig tingfinder, og så har man aldrig et ledigt øjeblik.” (Lindgren, 2015, 22)

Sådan lyder Pippi Langstrømpe i et af Astrid Lindgrens eventyr. Pippi er lige blevet færdig med at bage brunkager. Hun er på vej i den virkelige verden sammen med Tommy og Annika. De skal finde ting.

Det at finde ting ude i den virkelige verden, at give tingene en tanke, at give tingene mening, at sætte ord på tingene, at sætte ordene i en sammenhæng, at bruge ordene til at tale om tingene … og meget meget mere … er hvad sproglæring handler om. At skabe mening ud fra den information som er tilgængelig i de sociokulturelle omgivelser man er en del af. At engagere sig aktivt i aktiviteter der giver mening for én (Maslo, 2017, 38).

For et par år siden gennemførte jeg sammen med min kollega på DPU Bergthóra Kristjánsdóttir et pilotprojekt i en udeskole. I den forbindelse skrev jeg en artikel om, hvordan muligheder for aktive engagement i meningsfulde aktiviteter kan påvirke børnenes muligheder for sprog og læring. Artiklen er en del af antologi om Åben skole i Unge Pædagoger nr. 4 fra 2017, som har tema “Hvem spiller med i åben skole?“.

En ny artikel om Åben skole er på vej … den kommer til er handle om sprogliggørelse og er skrevet sammen med Bergthóra Kristjánsdóttir .

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.