Bergthóra Kristjánsdóttir skrev denne kommentar i Politiken: Yousef eller Mathias: Dit navn har stor betydning for, hvordan du vil blive behandlet i skolesystemet

POLITIKEN, Kommentar 24. marts 2019

Skrevet af Bergthóra Kristjánsdóttir – Lektor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet

Bergthóra skriver: “Statens lovgivende og vejledende bestemmelser favoriserer en assimilationspolitik, hvor skolens Yousef’er ikke har lige vilkår med skolens Mathias’er.

Arbejdspres får lærere til at diskriminere’, lød overskriften på en ny analyse fra Trygfonden i Politiken 6. marts.

Analysen afdækkede, at der findes eksempler på diskrimination af elever med fremmedklingende navne som Yousef – ikke fordi lærerne er racistiske, men fordi de er hårdt pressede. Derfor kan de bedre rumme Mathias og hans lige.”

Og yderst vigtigt for sprogpædagogikken:

“Der har været viden til rådighed om, hvad der skal til for at sikre gode uddannelsesmuligheder for alle elever i en flersproget skole, så udeladelserne har ikke været et uskyldigt forehavende. Tilpasset undervisning i dansk som andetsprog er bevidst begrænset til det minimale i såvel folkeskole som professionsfelt i læreruddannelsen. Hertil kommer spørgsmålet om, hvorvidt danskfaget i skolen har evnet at frigøre sig fra en nationalt orienteret spændetrøje, der påvirker dansklærernes muligheder for at rumme alle elevers sproglige og kulturelle erfaringer.”

Læs hele Bergthóras kommentar her:

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.