Et eksempel på et sprogudviklende forløb – udviklet med bromodellen

Jeg har fået lov til at dele et eksempel på et sprogudviklende undervisningsforløb, som er blevet udviklet af en dygtig lærerstuderende på modulet ”Undervisning af flersprogede elever” på Københavns Professionshøjskole. I kan se forløbet her:

Som I kan se i dokumentet, er forløbet udviklet med udgangspunkt i Bromodellen – en model til sprogudviklende undervisning af Helene Thise og Katja Vilien (2019) i bogen Broen til fagsproget.

Før den studerende – læreren – går i gang med at planlægge sit undervisningsforløb, indhenter hun informationer om eleverne. I hendes konkrete tilfælde er der en konkret elev i fokus – en dreng med rumænsk som modersmål, som også taler polsk. Læreren bruger materialet ”Hele vejen rundt om elevens sprog og ressourcer” til at afdække, hvilke sprog og ressourcer eleven kan bidrage med i forløbet, og som læreren kan tage udgangspunkt i i forløbet.

En bemærkning: Når man arbejder med bromodellen, kan man som lærer planlægge nogle opgaver i starten af forløbet, som kan hjælpe læreren med at opdage, hvilke sprog og ressourcer eleverne kommer med. På den måde kan man lykkes som lærer med at tilrettelægge undervisnings og stilladsering, så alle eleverne får mulighed for at komme i det man kalder ”læringszone” (fx Mariani, 1997).  

Læreren opstiller nogle faglige mål for forløbet. På baggrund af disse faglige mål definerer læreren også nogle helt specifikke sproglige mål, som sætter dagsorden – på lige fod med de sproglige mål – for hele forløbet.

I den vedhæftede fil kan du se oversigt over den teori om sprog, sproglæring og sprogudvikling, som læreren tager udgangspunkt i, når hun tilrettelægger undervisningsforløbet. Det er fx muligheder for aktiv deltagelse, formidlingsoverflod, mulighed for sprogbrug i meningsfulde samtaler, inddragelse af elevens (og forældres) sprog og ressourcer som er i fokus.

Sådan har læreren tænkt forløbet:

  • Fase 1: Hverdagssprog gennem interaktioner og sanser – fælles oplevelser
  • Fase 2 og 3: Introduktion af og arbejde med fagsprog gennem oplæg, interaktioner og øvelser
  • Fase 4: Producere fagsprog gennem arbejde med produktion af vejrudsigt

Rigtig god fornøjelse!

En stor tak til Marta Christiani Skov for at dele sit arbejde med os!

Og tak til Helene Thise og Katja Vilien for Bromodellen!

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.