Projekt “Videobaseret undervisningsmateriale til Tigrinya-talende kursister”

Billedet fra en ordbog, som er udarbejdet af www.EritreanRefugees.org

Nyt projekt

Sidste år valgte Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) ved Udlændinge- og Integrationsministeriet at støtte et projekt, som handler om at lære dansk på Tigrinya – vores projekt!

Projektet har fået finansiering igennem puljens del 2, som hedder ”Støtte til udviklingsprojekter” og er tiltænkt udvikling og/eller afprøvning af nye metoder i danskundervisningen samt til udvikling af et konkret produkt i forlængelse heraf. Projektet skal afsluttes med en efteruddannelsesaktivitet, som formidler projektet for lærere, ledere og vejledere ved danskuddannelserne.

Projektet ”Videobaseret undervisningsmateriale til Tigrinya-talende kursuster” har derfor det formål at styrke undervisningen på DU 1 of DU 2 gennem udbredelse af kendskab til læringstilgangen Systemisk Funktionel Lingvistik (SFL) for målgruppens lærere. Helt konkret har vi udviklet og produceret undervisningsfilm, hvor vi ved hjælp af SFL illustrerer og forklarer dansk – på Tigrinya!

Vi har udviklet et koncept, som gør det muligt for kursisterne at forstå dansk sprogbrug nemt og hurtigt – og igennem modersmål! Vores koncept for videomateriale er udviklet med udgangspunkt i tre teorier om sprog og sproglæring: 1. det funktionelle tilgang til sprog, 2. sproglig opmærksomhed og metasproglig refleksion, 3. tværsproglighed/translanguaging.  Vi tager udgangspunkt i autentisk sprogbrug, men til videomaterialets formål konstruerer vi forskellige typer samtaler, som vi bruger til at analysere og forklare et øjebliksbillede af sprogbrug.

Produkter 

Om et par måneder er vi klar med at præsentere tre forskellige sprogbrugssituationer, som vil hjælpe kursisterne med at forstå, hvordan dansk kan bruges forskelligt i forskellige situationer og kontekster:

En video om hvordan man kan læse en opskrift – eller instruktion. Her vil kursisten møde to veninder, Jane og Lwam, som bager pandekager.

Opskriften på pandekager, som er omdrejningspunktet i video om instruktioner.
Jane og Lwam bager pandekager.

En video om hvordan man kan fortælle om noget, som er sket. Her ringer Jane til sin veninde og fortæller om, hvordan hun har bagt pandekager med Lwam.  

Scene fra video om beretning filmes.

En video om hvordan man kan forklare noget til nogen. Her vil du se Jane og Lwam spise pandekager og sammenligne danske og eritreiske pandekager.

Michelle Lund Ossipoff Holmkjær under optagelserne.

Vi leverer også en introduktionsvideo til projektet, samt en udførlig lærervejledning og eksempler på øvelser, som lærer i dansk som andetsprog kan supplere videoerne med.

Vi lever også en udførlig rapport, som kan hjælpe andre fagfolk at lave film til kursisterne på andre mulige sprog – med en skabelon til manus til filmene.

Efterfølgende sætter vi et formidlingsarbejde i gang igennem SOME og webinarer, artikel og oplæg.

Projektgruppen

Projektgruppen består af en række dygtige fagfolk inden for dansk som andetsprog. Her er nogle stemningsbilleder fra optagelser.

Jane Kristine Nielsen og Lwam Berhane bager pandekager. Michelle Lund Ossipoff Holmkjær og Jacob Holmkjær Ossipoff bag kamera. Hanne Schilling, Elina Maslo og Sarah ved tasterne.
Projektgruppen samlet ved frokost.

Kontakt til ildsjæle

I forbindelse med projektet har vi mødt to ildsjæle, som i årevis har arbejdet med integration af nyankomne borgere i Slagelse, ikke mindst for Tigrinya-talende borgere. Du kan møde Clive og Hanne Lee på Facebook i en gruppe der hedder Integrationsgruppen Slagelse, hvor der blandt andet afholdes ugentlige caféer for nyankomne borgere.

Clive og Hanne Lee har været særdeles aktive med at udforske og formidle kendskab til sproget Tigrinya. Clive Lee er ved at lære sig Tigrinya og er meget aktiv med at skabe rammer for at børn med Tigrinya som modersmål udvikler deres literaciteter på modersmål. Han har oprettet og koordineret gruppen Dansk Engelsk Tigrinya, hvor han formidler det meget unikke og sjældne materiale om sproget.

Ekstra – borgerinddragelse

Som supplement til vores projekt har vi igangsat en lille aktion i håb om at engagere de eksisterende ressourcer blandt kursisterne som taler Tigrinya. Vi har oprettet en Facebook gruppe til Tigrinya-talende kursister, hvor vi er i gang med at oversætte en ordbog, som er udviklet af kollegerne i USA.

Har du kursister, som kan tale tigrinya? Så inviter dem gerne ind i Facebook gruppen ”Dansk på tigrinya, tigrinya på dansk”: https://www.facebook.com/groups/1038358847018911

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.