Elever som etnografer og lingvistisk landskab

Noget er helt forkert på dette billede …

Karen Risager skrev denne artikel i Sprogforum for 24 år siden. Den er stadig aktuel, og nogen ville sige uundværlig i dagens sprogpædagogiske praksis. Artiklen hedder “Eleven som etnograf” og udkom i Sprogforum nr. 4 fra 1996. I artiklen inviterer Karen lærerne til at tage eleverne ud af klasseværelserne i nogle af de faser af deres undervisning, hvor det giver mest mening. “Dels for at træne og udvikle deres færdigheder i realistiske sammenhænge, dels for at de kan hente oplevelser, erfaringer og viden med hjem til klassen og således kvalificere undervisningen dér” (Risager, 1996, 49). Tilbage i 1996, og ikke mindst i dag, findes der en ocean af muligheder for individuelt og kollektivt etnografisk arbejde med sprog.

Mulighederne er mange, og det etnografiske sprogarbejde har i de seneste 20 år fået sin egen plads i videnskaben – lingvistiske landskab (linguistic landscape). Der er så meget og så mange sprog derude, som bliver brugt på forskellige måder. Der mangler kun én ting – en nysgerrig elev der gerne vil gå på opdagelse i sprog derude … Og en lærer, som kan se potentialet i etnografisk sprogarbejde i de lingvistiske landskaber …

One comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.